ADDRESS

Takkatie 7, 00370 Helsinki

PHONE

0400165570

Mitä etiopatia on?

Etiopatia on menetelmä, jossa käytetään yksinomaan manuaalista käsittelyä kehon häiriötilojen hoitamiseen.

ETIOPATIAN ALKUPERÄ

Etiopatian kehitti vuonna 1963 ranskalainen Christian Trédaniel. Menetelmän avulla pyritään ensin määrittelemään terveysongelmien syyt, joita hoitamalla poistetaan niistä aiheutuvat oireet. Hoitomenetemät ovat yksinomaan manuaalisia. Termi etiopatia tulee kreikankielen sanoista aitia (syy) ja pathos (jonkin kohteena oleminen).

Manuaalisella terapialla on pitkä historia. Jo Askleipoksen ja Ambroise Paren ajoilta löytyy merkintöjä siitä, että manuaalisten hoitomenetelmien avulla voidaan auttaa kehoa suoriutumaan sen luonnollisista toiminnoista.

Cristian Trédaniel laati vuonna 1979 hakuteoksen nimeltä ”Principes fondamentaux pour une médecine étiopathique” (suom. etiopatian perusperiaatteet), jota on käytetty monen aikakausjulkaisun aiheena ja josta on julkaistu myös useita korjattuja painoksia.

Etiopaatit, jotka sitoutuvat noudattamaan alan säännöksiä, rekisteröidään Ranskassa etiopaattien kansalliseen rekisteriin (RNE). Vuodesta 1986 lähtien RNE on luovuttanut listan ammatinharjoittajista vuosittain Ranskan terveysministeriölle.

ETIOPATIAN PERIAATTEET

Etiopatiassa analysoidaan ja pyritään ymmärtämään kehossa olevia kiputiloja, jotta saadaan selville kehon toimintahäiriöiden todelliset syyt, ja joita sen jälkeen hoidetaan manuaalisia hoitomenetelmiä käyttäen.

Etiopatian lähtökohdat ja menetelmät muistuttavat paljon osteopatiaa. Keho nähdään mekaanisena, monimutkaisena ja hyvin toimivana koneistona, johon kuitenkin joskus tulee vikoja. Etiopaatti on ihmiskehon mekaanikko, joka tutkii kehon toimintaa perinpohjaisesti saadakseen selville toimintahäiriön todellisen aiheuttajan. Ongelman syytä ei kannata sekoittaa siitä aiheutuviin oireisiin.

Etiopatiassa pyritään löytämään potilaan oireiden pääasialliset aiheuttajat. Kun etiopaatti on löytänyt vioittuneen kohdan kehossa, hän voi keskittyä hoitamaan ongelman alkuperää ja poistaa sen seuraukset. Hoito suoritetaan manuaalisen käsittelyn avulla, joka perustuu sekä vanhoihin tekniikoihin että nykyaikaiseen tietoon ihmisen anatomiasta.

Etiopatiassa yhdistyvät tieteeseen perustuva terveysongelmien analysointi ja ihmiskehon rakenteiden manuaalinen käsittely. Tavoitteena on palauttaa kehon eri rakenteiden yhteydet ja toiminta normaaliksi. 

MIKSI KANNATTAA MENNÄ ETIOPAATIN VASTAANOTOLLE?

Etiopaatti pystyy hoitamaan laajan kirjon erilaisia vaivoja:

 • tyypilliset tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja esimerkiksi rannekanavaoireyhtymän, niveltulehdukset, niskakivut, selkäkivut ja hermosäryt
 • venähdykset, revähdykset ja sijoiltaanmenot.

Etiopaatti voi myös tarjota ratkaisuja erilaisiin ongelmiin:

 • silmä-, korva-, nenä- ja kurkkusairaudet, kuten sidekalvon tulehdus, poskiontelotulehdus, korvatulehdus, nenän tukkoisuus, tietyt hengitystieallergiat
 • hengityselimistön vaivat, kuten astma ja keuhkoputken tulehdus
 • vatsa- ja suolisto-ongelmat, kuten tietyt hepatiitin muodot, ummetus, ripuli, turvotus, paksusuolitulehdus, närästys, happohyökkäys ja ilmavaivat
 • yleissairaudet, kuten masennus, ahdistuneisuus, unettomuus
 • gynekologiset ja virtsateiden vaivat, kuten virtsatietulehdus, pidätyskyvyttömyys, yhdyntävaikeudet, vaihdevuosiongelmat
 • raskauteen ja synnytykseen liittyvät ongelmat, kuten pahoinvointi, oksentelu ja sikiön kääntäminen.

MITEN ETIOPATIAA HARJOITETAAN?

Tapaaminen koostuu kahdesta eri osiosta: kliinisestä analyysistä ja hoidosta.

Hoitomuoto perustuu tieteellisen yhteisön hyväksymiin vanhoihin sääntöihin fysiologista suhteista, neurologista prosesseista, hormonaalisista…

Yleisesti kahdesta kuuteen hoitokertaa riittää yleisten vaivojen hoitamiseen. Kroonisten sairauksien hoidossa menee pidemmän aikaa. Etiopatia ei vaadi ylläpitäviä hoitotoimia.

Etiopatiaa ei käytetä vakavien sairauksien (syöpä, kasvaimet…) hoitoon.

Etiopatiassa käytetään hellävaraista manuaalista käsittelyä monen jokapäiväisen vaivan hoitamiseen, mutta se ei missään nimessä korvaa kirurgiaa tai lääkitystä silloin kun niille on tarvetta.

MITÄ ETIOPATIAVASTAANOTOLLA TAPAHTUU?

Etiopatiassa ongelman selvittämiseksi noudatetaan loogista ja järjestelmällistä prosessia:

 • ensin kerätään potilaalta tarvittavat tiedot (koetut oireet, liikuntarajoitteet…)
 • saatujen tietojen pohjalta pyritään diagnosoimaan häiriötilan todelliset syyt
 • diagnoosin varmistamiseksi suoritetaan tarvittaessa perusteellinen kliininen tutkimus
 • arvioidaan tilanteen vakavuus ja kiireellisyys.

Jokaista potilasta hoidetaan yksilöllisesti riippuen ongelman vakavuudesta ja erityispiirteistä. Hoitotoimenpiteet suoritetaan aina manuaalisesti ilman minkäänlaisia välineitä.

Hoitoon kuuluu nivelten mobilisointia ja pehmytkudosten käsittelyä.

ILMAINEN 30 MIN ETIOPATIAKONSULTAATIO

Tarjoan nyt ilmaisen konsultaation ensikäynnille ihmisille, jotka haluavat lisätietoa siitä, miten voimme tehdä töitä yhdessä ja miten palveluni sopivat tarpeisiin. Minulle voi laittaa viestiä joko kelpokeho@icloud.com tai 0400165570 varataksesi ajan.